IZZIV NEUREJENE ARHITEKTURE ZNAMKE

Arhitektura blagovnih znamk je koncept, ki opisuje, kako podjetje strukturira, upravlja in komunicira svoje blagovne znamke. Določa hierarhijo in medsebojne odnose med različnimi blagovnimi znamkami v portfelju podjetja. Širši portfelj znamk je poslovno upravičen takrat, ko je trg smiselno razdeliti na različne podsegmente, ki se med seboj razlikujejo po kupni moči, dojemanju znamk in vrednosti, ki jo pripisujejo posamezni znamki.

Obstaja več modelov arhitekture blagovnih znamk, med najpogostejšimi so:

- Hiša blagovnih znamk (house of brands). V tem modelu ima vsaka blagovna znamka svojo edinstveno identiteto in komuniciranje. To je pogosto dobra izbira za podjetja, ki ponujajo široko paleto nepovezanih izdelkov ali storitev.

- Krovna znamka (branded house). V tem modelu je matična znamka osrednja, podznamke pa so ji podrejene. To je pogosto dobra izbira za podjetja, ki želijo poudariti moč in ugled svoje matične znamke.

- Indosirana znamka (endorsed brand). V tem modelu matična znamka podpira uveljavljeno znamko izdelka. To je pogosto dobra izbira za podjetja, ki želijo izkoristiti moč obstoječe znamke.

- Hibridna arhitektura. Ta model združuje elemente različnih modelov arhitekture blagovnih znamk. To je lahko dobra izbira za podjetja s kompleksnim portfeljem blagovnih znamk.

Izbira prave arhitekture blagovnih znamk je odvisna od različnih dejavnikov, kot so cilji podjetja, njegova strategija ter značilnosti trga in potrošnikov. Pomembno je, da se arhitektura blagovnih znamk skrbno načrtuje in upravlja, saj lahko močno vpliva na uspešnost podjetja. Ključne prednosti dobro zasnovane arhitekture blagovnih znamk so:

- večja prepoznavnost blagovne znamke: močna arhitektura blagovnih znamk lahko pomaga podjetju, da poveča prepoznavnost svojih blagovnih znamk in jih bolje utrdi v spominu potrošnikov;

- izboljšana uveljavljenost blagovne znamke: uveljavljena blagovna znamka lahko potrošnikom vliva zaupanje in jih prepriča, da kupijo izdelke ali storitve podjetja;

- učinkovitejši marketing: dobro zasnovana arhitektura blagovnih znamk lahko podjetju pomaga, da učinkoviteje usmerja svoje marketinške aktivnosti in dosega ciljne skupine;

- večja poslovna vrednost: močne blagovne znamke lahko pomembno povečajo poslovno vrednost podjetja.

 

Sveče Vestina smo razvrstili v tri cenovne skupine – base, classic in premium –, kar se odraža v različnih vizualnih podobah. Barvna shema se prilagaja vsaki skupini za vizualno komunikacijo različnih vrednostnih ravni, medtem ko folijski tisk prispeva dodatno razlikovalno dimenzijo.

 

ZGODBA ZNAMKE JE VČASIH CELO POMEMBNEJŠA OD VIZUALNE PODOBE

Prejšnji slogan SVEČE PRIHODNOSTI smo nadomestili z bolj čustvenim sloganom SVETI IZ SRCA, ki predstavlja sožitje osnovne funkcije izdelka in globlje čustvene note. Poudarja svetlobo, ki jo prinaša sveča v temnejših trenutkih, in ljubezen, ki je vpeta v njeno izdelavo. Pove, da je vsaka sveča Vestina narejena iz srca, iz srca pa je lahko tudi podarjena. In sveti v spomin najdražjim.

Ljudje skrbimo, da spomini živijo, Vestina pa omogoči, da zasijejo v najlepši luči. Vsaka Vestina je namreč ustvarjena IZ SRCA, z mislijo na tiste, ki bodo za vedno ostali z nami. In z mislijo na naše okolje. V vsaki sveči so harmonično združene vrhunska kakovost, lastna tehnologija in globoka predanost stvarem, ki trajajo.

SVETI IZ SRCA

Sveče Vestina smo razvrstili v tri cenovne skupine – base, classic in premium –, kar se odraža v različnih vizualnih podobah. Barvna shema se prilagaja vsaki skupini za vizualno komunikacijo različnih vrednostnih ravni, medtem ko folijski tisk prispeva dodatno razlikovalno dimenzijo.

Na primer, osnovni modeli uporabljajo subtilnejše barve, klasični uvajajo izrazitejše barvne kombinacije in zmerno uporabljajo folijo, premium modeli pa vključujejo bogatejšo barvno paleto in obsežno uporabljajo zlato folijo, s čimer sta poudarjeni njihova ekskluzivnost in visoka kakovost. Za močnejšo čustveno noto smo premium svečam dodali še prisrčen okrogel dodatek, na katerem je zapisana krajša misel. Na voljo imamo različne variacije, vse pa izhajajo iz besed »sveti« in »srce« ter tako subtilno spomnijo na Vestinin slogan.

Vse sveče sicer nekako gorijo, vendar pa resnično zasvetijo le tiste, ki proizvajalcu prinesejo tudi pozitiven poslovni rezultat.

 

ALI TOREJ SVEČE GORIJO ALI SVETIJO?

Vse sveče sicer nekako gorijo, vendar pa resnično zasvetijo le tiste, ki proizvajalcu prinesejo tudi pozitiven poslovni rezultat. Svetleje zagotovo svetijo tiste, ki jim z izvirno zgodbo in podobo uspe prepričati več potencialnih kupcev. Izdelki z originalno zgodbo, arhitekturo in privlačno podobo imajo zato na policah prednost, saj se ljudje najpogosteje ne odločamo samo na podlagi racionalnih vzgibov, ampak predvsem na osnovi čustev. V PM-ju smo prepričani, da bodo sveče Vestina še naprej najmočneje svetile na policah, saj so vzorčni primer strateškega in celostnega grajenja znamke ter ustvarjanja dobrega občutka med kupci.

 

 

Iščete podobno rešitev? Pogovorimo se! Pišite nam