O obiskovalcih te spletne strani s pomočjo piškotkov zbiramo določene podatke z namenom boljše uporabniške izkušnje. S potrditvijo gumba “Strinjam se” nam omogočate nadaljno hrambo informacij ter portal nemoteno uporabljate naprej. 

Kaj sploh so piškotki?

Gre za besedilne datoteke, ki jih spletna mesta shranijo v naprave uporabnikov, s katerimi le-ti dostopajo do interneta. To počnejo z namenom, da prepoznajo posamezne naprave, ki so jih uporabniki uporabili pri dostopu. Shranjevanje teh podatkov je pod nadzorom brskalnika, ki ga uporablja uporabnik, ki lahko shranjevanje piškotkov po želji onemogoči ali omeji.

Zakaj so potrebni?

Zato, da lahko zagotovimo uporabniku prijazne spletne storitve, saj je interakcija uporavnika s spletno stranjo na ta način enostavnejša in hitrejša. Razlogov za uporabo piškotkov je več: shranjujejo podatke o stanju posamezne spletne strani, pomagajo izvajati spletne storitve (npr. prijava na e-novice ipd.) in pri zbiranju statistik o navadah spletnega uporabnika, saj tako spremljajo pogostost oblikovanja spletne strani. Z uporabo piškotkov zbira ta spletna stran naslednje podatke obiskovalcev spletnih strani: število obiskovalcev strani; informacije, s katerimi raziskujemo, kako se obiskovalci premikajo po strani, kar nam omogoča optimizacijo razporeditve vsebin; informacije, nujne za delovanje spletnih strani; informacije o napravi (vrsta, znamka in tip), s katero uporabnik dostopa do spletne strani; informacije o operacijskem sistemu (vrsta in verzija), s katero uporabnik dostopa do spletne strani; informacije o spletnem brskalniku (vrsta in verzija), s katerim uporabnik dostopa do spletne strani; informacije o nastavitvah zaslona (npr. resolucija), na katerem uporabnik uporablja spletno stran; informacije o jezikovnih nastavitvah; informacije o straneh, ki so bile prikazane. Tehnične informacije o napravi in programski opremi zbiramo zaradi zagotavljanja kakovostnega in jezikovno ustreznega prikaza spletnih strani. Informacije o straneh, ki so bile prikazane, zbiramo za potrebe analitike, ki nam omogočajo izboljševanje vsebin in uporabniške izkušnje. Obiskovalca zgolj z uporabo teh podatkov v tem trenutku glede na stanje tehnologije (state of the art) ni mogoče enolično identificirati. Z uporabo piškotkov ta spletna stran poleg zgoraj navedenih podatkov, ki jih zbira o obiskovalcih spletnih strani, zbira tudi naslednje osebne podatke nosilca oziroma skrbnika uporabniškega računa, če je registriran: IP naslov; podatke o lokaciji oziroma vstopni točki dostopa do interneta. Te podatke spletna stran zbira za potrebe identifikacije uporabnika, da mu lahko nudi spletne vsebine, ki so prilagojene njegovim željam.

Kako upravljate piškotke?

Če se ne strinjate z uporabo piškotkov na tem spletnem mestu, lahko to možnost izberete v okviru obvestila o piškotkih. Vedno imate možnost, da piškotke bodisi sprejmete ali zavrnete. Večina spletnih brskalnikov samodejno sprejme piškotke.  Namestitev piškotkov lahko v brskalniku tudi popolnoma preprečite za vse obiskane spletne strani. Piškotke, ki so že shranjeni na vašem računalniku, lahko izbrišete. Delovanje spletnega brskalnika lahko spremenite v nastavitvah, in sicer tako, da računalnik piškotke zavrne ali da prejmete opozorilo, preden se piškotek shrani. Spletni brskalniki za onemogočanje piškotkov uporabljajo različne načine, ki jih običajno najdete v meniju Orodja ali Možnosti. Preberete lahko tudi Pomoč v brskalniku. Več o možnostih upravljanja piškotkov v posameznih brskalnikih lahko preberete tukaj.

Koliko časa hranimo informacije?

To je odvisno od vrste piškotkov. Piškotki seje potečejo, ko zaprete spletni brskalnik. Trajni piškotki pa lahko potečejo šele po več mesecih ali letih. Piškotke lahko sami izbrišete v spletnem brskalniku. Za boljšo uporabniško izkušnjo, prikazovanje oglasov ter delovanje socialnih medijev, uporabljamo naslednje piškotke: Ime: _gid Trajanje: 1 Vrednost: GA1.2.1770625896.1541673874 Funkcija: Google analitika/spremljanje obiska 2. Ime: _ga Trajanje: 730 Vrednost: GA1.2.569817024.1541673874 Funkcija: Google analitika/Spremljanje obiska 3. Ime: fr / Facebook Trajanje: 90 Vrednost: 02bWHs1yj2sYT9rqh..Bb5BOS…1.0.Bb5BOS. Funkcija: Facebook deljenje/remarketing 4. Ime: pll_language Trajanje: 365 Vrednost: sl Funkcija: sharanjevanje in detekcija jezika